Saturday, 15 December 2018

وٽامن ايف Vitamin F | اصغر ساگر


Vitamin F  وٽامن ايف
By Asghar Sagar

ھي اھا وٽامن آھي جيڪا روايتي وٽامن جي نالي سان ٺھڪي نٿي. ھن جو شمار چرٻيء ۾ ڪري سگهجي ٿو اھڙي چرٻي جيڪا حياتياتي مرحلي لاء ضروري آھي پر اسان جا جسم ان کي ترڪيب نٿا ڏين.
چرٻي سان وابستہ ھئڻ ڪري وٽامن ايف کي لينو کٽ چيو وڃي ٿو جيڪو اوميڳا۔6 ھڪ سڻڀو تيزاب ايفيز آھي جيڪو اوميڳا۔3 سان دماغ جي ڪم - پوري واڌ ويجھ - وارن ۽ چمڙي جي وري اپت - ھڏي جي صحت ۽ گهرڙ بدل ڪمن ۾ اھم ڪردار ادا ڪري ٿو. وٽامن ايف لينو کٽ طور چمڙي کي فروغ ڏئي ٿو. ھي زخمن کي ڀري ٿو ۔ چمڙي کي تر رکي ٿو ۽ چمڙي جي لساڻ کي برقرار رکي ٿو.
EFAs                    ايفيز

سڻڀائين تيزاب جا 2 قسم آھن.
(1) Alpha-linolenic acid (ALA), an omega-3 EFA
الفا ليڻوڪ تيزاب يا اوميڳا۔3 اي ايف اي
(2) Linoleic acid (LA), an omega-6 EFA
لينو کٽ يا اوميڳا۔6 اي ايف اي

اھي اھم تيزاب ليکيا وڃن ٿا پر جسم انهن کي ترڪيب ڏيئي نٿا سگهن. لينو کٽ جرمني لفظ لينون تان ورتل آھي جنھن جي معنا آھي مطلب السي ۽ اوليئڪ جي معنا تيل آھي.
Linon            السي
Oleic              تيل
سڀ سڻڀاوان تيزاب سڌن ڪڙيدار ھيڊوڪاربان ۽ لينو آھن جيڪي 18 ڪاربانن ۽ ۽ ٻن بندن تي مشتمل آھن. اھي اڻ چڪيل حيواني سڻڀاوان تيزاب آھن جيڪو حيات سازي ۾ استعمال ٿين ٿا ۽ اھي جسم ۾ گهرڙ جهلي جا لحمي مادا ٺاھن ٿا. سڻڀاوان تيزاب صحتمند گهرڙن جي ڪمن ۽ رواجي واڌ ويجھ لاء ضروري آھن. اھي اوڄي چرٻن جي ترڪيب ۽ عضلاتي گهرڙن جي موت ۽ زندگي ۾ اھم آھن. اھي خصوصيتون ايفيز جوڙن ٿيون جيڪي صحتمند ۽ مضبوط وارن لاء لازم آھن. چمڙي ۾ لينو کٽ چمڙي کي سوزش روڪ، تراھٽي ۽ ڇٽائيندڙ مدد ڪن ٿا.
وٽامن ايف پت ۔ آراين ۔ داڻن ۽ موھيڙن سان وڙھي ٿو ۔ چمڙي کي لسو ڪري ٿو ۽ ان کي نوجوان رکي ٿو. ايفيز چمڙي جي رڪاوٽن ۾ پھچڻ جي اھليت جي ڪري ٻين جزن جيئن تڪسيد روڪ جزن جي نفوذ ۾ مدد ڪري ٿو.

هي ليک پنهنجي دوستن ۽ ساٿين سان ونڊ ڪريو

MyDairyAsgharSagar

Author & Editor

0 comments:

Post a Comment