ڳلي جو سرڻ ۽ سوڄ هڪ عام بيماري آهي جيڪا موسمي تبديلين سبب ٿئي ٿي، گڏوگڏ گهڻو ٿڌو پيئڻ ۽ کائڻ سان بہ ٿئي ٿي. گهڻا ماڻهو حساس هوندا آهن جيڪي ٿوري موسمي تبديلين ۽ آلودگيء واريون شيون کائڻ سان ان جو شڪار ٿين ٿا. ڳلي جو سرڻ ۽ سوڄ وقتي طور گهڻي تڪليف ڏئي ٿي، ان جا شڪار ماڻهو کائڻ، پيئڻ ۽ ڳالهائڻ کان ڪجھ وقت محروم ٿيو وڃن .
ڳلي جي سوڄ سبب ڳالهائڻ ۾ ڏکيائي ٿئي ٿي ۽ گهڻيون شيون ڳلي ۾ اندر ناهين وينديون.
هن بيماري جا ڪجھ نسخا جيڪي گهريلو آهن، ماھرن مطابق انهن ذريعي ان کان ڇوٽڪارو حاصل ڪري سگهجي ٿو.
ماکي :
چيئو ويندو آهي تہ ماکي هر بيماري جو توڙ آهي. ھاڻ ميڊيڪل سائنس پڻ انهي جي تصديق ڪئي آهي. آمريڪا ۾ ٿيندڙ تحقيق موجب گلي جي سوڄ ۽ کچ کچ جو شڪار ماڻهو ڏينھن ۾ 2 کان 3 ڀيرو ماکي کي چانهن ۾ ملائي يا ائين ئي استعمال ڪن جنھن سان انهن جو ڳلو جلدي ٺيڪ ٿي سگهجي ٿو يا ماکي کي چٽڻ سان بھتر اثر مرتب ٿين ٿا.
لوڻ واري پاڻي سان گرڙا :
هي نسخو صدين کان هلندڙ آهي جنهن جا ڪافي سٺا اثر پون ٿا. ماهرن موجب لوڻ هلڪي گرم پاڻي سان ملائي گرڙا ڪرڻ سان ڳلي ۾ موجود زهريلن بيڪيٽيريائن جو خاتمو ٿيندو آهي جيڪي سوڄ ۽ کچ کچ جو سبب ٿين ٿا.
سوڊا پاڻي جا گرڙا :
لوڻ ملايل پاڻي جيان سوڊا هلڪي گرم پاڻي ۾ سوڊا وجهي گرڙا ڪرڻ سان ڳلي جي خارش ۽ سوڄ کي فائدو پوي ٿو. ماهرن موجب هڪ گلاس نيم گرم پاڻي ۾ چانهن جي چمچي جيتري سوڊا ملائي گرڙا ڪرڻ سان جلد ڳلي جي سوڄ ۽ خارش ختم ٿيندي آهي.
ميٿي جا پن :
ميٿي جي پنن کي تيل ۾ ملائي ڪري ڳلي جي ٻاهرين حصي جي مالش ڪئي وڃي يا گرم پاڻي ۾ اوٻاري نيم گرم پاڻي سان گرڙا ڪرڻ سان ڇوٽڪارو حاصل ڪري سگهجي ٿو
صوف جو سرڪو :
صوف جي سرڪي ۾ موجود مائڪروبيل جزا خراب بيڪٽيريائن کي ختم ڪرڻ ۾ مدد ڪن ٿا. هڪ گلاس هلڪي گرم پاڻي ۾ چانھن جو هڪ چمچي جيترو صوف جو سرڪو ملائي ڪري گرڙا ڪرڻ سان گلي جي سوڄ ۽ خارش ۾ بهتري اچي ٿي.
ادرڪ :
ٿورو کن ادرڪ کي هلڪي پاڻي ۾ اوٻاري رکي ھلڪي گرم پاڻي سان گرڙا ڪرڻ سان وات ۾ موجود خراب بيڪٽيريائن جو انت ايندو آهي. جيڪڏهن ان کي روزانو ٽوٿ برش سان استعمال هيٺ آڻجي تہ ان سان ڏند مظبوط ٿيڻ سان گڏ وات مان ايندڙ ڌپ کي ختم ڪري سگهجي ٿو
گرم مصالا جات :
مختلف گرم مصالحن جي مدد سان ٺھندڙ سوپ ۽ چڪن سوپ بہ ڳلي جي سوڄ ۽ خارش لاء سٺا هجن ٿا.
0 comments:
Post a Comment