“Guava زيتون”
”ڊاڪٽر علي مرتضا ڌاريجو“
۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔
زيتون، دنيا جي ڪيترن ملڪن ۾ ٿئي ٿو. سوادي هجڻ ڪري شوق سان کاڌو وڃي ٿو. منجهس ڪيتريون وٽامنون ۽ معدنيات هجڻ سبب گهڻين بيمارين جي علاج لاءِ بہ اڪسير سمجهيو وڃي ٿو. کل ۾ ڪيترن رنگن وارو ٿئي ٿو سائو، پيلو، ڳاڙهو تہ اندران ڪريمي سفيد يا گلابي بہ ٿئي ٿو.
زيتون وزن وڌائي ۽ گھٽائي ٿو: ڪيترين خاصيتن سبب زيتون ڏينهون ڏينهن مقبول ٿي رهيو آهي. جيڪڏهن توهان پنهنجو وزن گهٽائڻ چاهيو ٿا تہ پوءِ توهان کي زيتون کان پري رهڻ نہ گهرجي. زيتون پنهنجي ننڍڙي قدبت هوندي بہ توهانجي بک جون ضرورتون پوريون ڪري سگهي ٿو. منجهس ڪئلريون ۽ نشاستو گهٽ مقدار ۾ ھجڻ ڪري ڪولسٽيرال نٿو ٿئي. جيڪڏهن ٻين ميون سان ڀيٽجي تہ منجهس کنڊ بہ گهٽ ٿئي ٿي. ان کانسواءِ منجهس وٽامنن، پروٽينن، ڦوڳ، تاندوري ۽ معدنيات جو بہ چڱو ڀنڊار موجود ٿئي ٿو. جڏهن تہ اهي سنهڙا فرد جيڪي پنهنجو وزن وڌائڻ چاهيندا هجن تن لاءِ بہ ڪارائتو ٿئي ٿو. زيتون جسم ۾ غذائي جزن کي جسم ۾ بهترين طريقي سان جذب ڪري ٿو ۽ منجهس موجود واڌو غذائي جزا ميٽابولزم کي بہ درست طريقي سان هلائين ٿا.
بلڊپريشر ۽ ذيابيطس کي سنڀالي ٿو :-
زيتون، جيئن ته هائپوگلائيسيمڪ (گهٽ کنڊ وارو) ۽ تاندوري ۾ ججهو هجي ٿو، ان سبب بلڊپريشر گهٽائڻ ۾ مدد ڪري ٿو. غذائي تاندورو، رت جي پاڻيٺي خاصيت برقرار رکي ٿو ۽ ان کي گهاٽي ٿيڻ کان بچائي ٿو. عام طور تي اهڙا کاڌا جن ۾ تاندورو يا ڦوڳ نٿو ٿئي (جهڙوڪ: ڇاڻ بنا اٽو) تن جي استعمال سان بلڊپريشر ان ڪري وڌي وڃي ٿو جو اهي ستت ئي کنڊ ۾ تبديل ٿي وڃن ٿا. ان لحاظ کان زيتون ذيابيطس ٿيڻ کان بچائي يا ان کي روڪي ٿو. جيئن تہ منجهس موجود تاندورو جسم ۾ کنڊ جي جذب ٿيڻ کي ضابطي ۾ رکي ٿو ان سبب جسم ۾ انسولن ۽ گلوڪوس ٻنهي جي وڌڻ ۽ گهٽجڻ جي خطري کي ضابطي ۾ رکي ٿو.
دست ۽ سوري ختم ڪندڙ :-
زيتون دستن، سُوريءَ ۽ آنڊي جي سوزش جو بہ هڪ علاج آهي: ڪچي زيتون ۽ زيتون جي پنن ۾ اسٽريجنٽ (جسم جي ٽشوئن کي ڪوئيندڙ) وکر جام هجڻ سبب اهو پاخاني کي نرم ڪرڻ ۽ دستن ۽ آنڊن جي سوزش کي گهٽائيندڙ ٿئي ٿو. منجهس زبردست کارائن Alkaline خاصيت هجڻ سبب روڳ ماريندڙ، آنڊي مان واڌو لعاب نيڪال ڪندڙ ۽ جيوڙن جي واڌ کي ٻنجو ڏيندڙ ٿئي ٿو. عام طور تي زيتون ۾ وٽامن سي، ڪئروٽينوئڊ ۽ پوٽيشم بہ جام ٿئي ٿي جيڪي هاضمي جي سرشتي کي بهتر ڪندڙ ٿين ٿيون.
ٿائرائڊ غدودن لاء مفيد :-
زيتون ۾ ٽامون جام ٿئي ٿو جيڪو ٿائرائڊ غدود جي ڪيميائي عملن يا ميٽابولزم کي روان دوان رکڻ لاءِ هڪ تمام سٺو وکر ٿئي ٿو. جيئن تہ ٿائرائڊ غدود جو ڪم اهم هارمونن ۽ عضون جي سرشتن کي هلائڻ ٿئي ٿو ان سبب اهي جسم ۾ هڪ صحتمند توازن برقرار رکڻ ۾ مدد ڪن ٿا.
دماغي صحت لاءِ مفيد ٿئي ٿو :-
زيتون ۾ وٽامن بي 3 ۽ وٽامن بي 6 جو ججهو مقدار هجڻ سبب اهي ٻئي وٽامنون دماغ جي صحت لاءِ فائديمند ٿين ٿيون. عام طور تي وٽامن بي 3 کي نياسن Niacin جي نالي سان بہ سڏجي ٿو جيڪا رت جي وهڪ کي روان دوان رکڻ ۾ مددگار ٿئي ٿي تہ ادراڪي ڪمن کي بہ متحرڪ ڪري ٿي، جڏهن تہ وٽامن بي 6 عام طور تي تنتن يا اعصابن جي ڪم جي محافظ ٿئي ٿي.
اسِڪرويءَ (Scurvy) جي علاج لاءِ ڪارائتو ٿئي ٿو :-
زيتون نہ رڳو وٽامن سي حاصل ڪرڻ جو هڪ بهترين ذريعو آھي. منجهس موسمي جي ڀيٽ ۾ چئوڻ تي وڌيڪ وٽامن سي موجود ٿئي ٿي جنهن سبب ان کي وٽامن سي حاصل ڪرڻ جو بهترين ذريعو سمجهيو وڃي ٿو. زيتون ۾ ايتري گهڻي وٽامن سِي هجڻ سبب مهارن جي سوج ۽ رتهير يا رت وهڻ جي بيماريءَ کان بچاءُ ٿئي ٿو جيڪا وٽامن سيءَ جي کوٽ سبب پيدا ٿئي ٿي.
قبض ڪشا ٿئي ٿو :-
زيتون جا ٻج پوءِ چاهي اهي سڄا کائجن يا چٻاڙي کائجن بهترين قبض ڪشا ٿين ٿا. ان کانسواءِ منجهس غذائي تاندورو هجڻ سبب قبضي جو بهترين علاج سمجهيا وڃن ٿا. زيتون جو ٻج ۽ تاندورو آنڊن ۽ غلاظتي نيڪال سرشتي کي صاف ڪندو رهي ٿو ۽ جسم کي پاڻي سان تر رکڻ ۾ مدد ڪري ٿو جنهن سبب پيٽان ويهڻ ۾ وڏيءَ حد تائين مددگار ٿين ٿا. جيڪڏهن زيتون لاڳيتو کائبو رهجي ته هاضمي جي سرشتي لاءِ ڪارائتو ٿئي ٿو.
سياٽي ۽ کنگھ ۾ فائديمند ٿئي ٿو :-
سياٽي ٿيڻ Cold ۽ کنگھ ۾ زيتون جي رس پيئڻ ۽ تازو کائڻ سان فائدو ٿئي ٿو. منجهس ايسٽرنجنٽ خاصيت هجڻ سبب بلغم گهٽائي ٿو، ساهه سرشتي، نڙيءَ ۽ڦڦڙن جي روڳ کي ختم ڪري ٿو ۽ انهن جي جيوڙن کي غيرفعال ڪري ڇڏي ٿو. زيتون ۾ فولاد ۽ وٽامن سيءَ جي ججهي مقدار هجڻ سبب وائرسي بيمارين جي علاج ۾ فائدو ڏئي ٿو. ساڳي وقت اها بہ صلاح ڏئي ويندي آهي تہ، سياٽي يا کنگھ جي حالت ۾ گهڻي پڪل زيتون کائڻ کان پرهيز ڪجي نه ته اهڙي حالت بدتر ڪري ڇڏيندو.
نظر لاءِ بهترين ٿئي ٿو :-
زيتون ۾ وٽامن اَي (A) ججهي هجڻ سبب اکين جي صحت لاءِ به انتهائي فائديمند ٿئي ٿو. نظر کي متاثر ٿيڻ کان بچائڻ، موتيي پاڻيءَ Cataract کي گهٽائڻ ۽ ضعيف ٿيندڙ نظر کي سنوارڻ ۾ مدد ڪري ٿو.
ڪينسر کان بچائي ٿو :-
سائنسدانن مطابق زيتون, نہ رڳو ڪينسر کان ۽ ان جي وگهر کان بچائي ٿو. منجهس لائيڪوپين Lycopene نالي ائنٽي آڪسيڊنٽ هجڻ سبب پراسٽيٽ ڪينسر جي خطري کي گهٽائي ٿو ۽ ڇاتيءَ جي ڪينسر کي بہ روڪي ٿو. زيتون جي پنن مان حاصل ٿيندڙ تيل هڪ اهڙو وکر ٿئي ٿو جيڪو ڪينسر جي واڌ کي اثرائتي انداز ۾ روڪي سگهي ٿو.
چمڙيءَ جي رونق وڌائي ٿو :-
زيتون ۾ چمڙيءَ جي بناوت سڌارڻ جون شاندار خاصيتون ٿين ٿيون ان سبب ان جي کائيندي رهڻ سان چمڙي تازي ڏسڻ ۾ اچي ٿي. خاص طور تي تازو زيتون ۽ ان جا پن اسٽرجنٽ مادي سان ڀرپور هجڻ سبب منجهس چمڙيءَ جي هلڪن ڦلڪن ڦٽن ڇٽائڻ جي خاصيت ٿئي ٿي. جيڪڏهن پنهنجيءَ چمڙيءَ کي زيتون جي ڪاڙهيلن پنن سان آگهاربو رهجي تہ اهڙي هنڌ جي ڦلهڙي چمڙيءَ جا گهنج ڪڍي ڇڏي ٿو.
جلدي پوڙھي ٿيڻ کان بچائي ٿو :-
زيتون کائڻ سان وٽامن اَي، بي، سي سميت پوٽيشم به حاصل ٿيندي رهي ٿي جنهن کي هڪ بھترين اينٽي آڪسيڊنٽ سمجهيو وڃي ٿو ۽ زهريليون غلاظتون خارج ڪندڙ بہ ٿئي ٿو. روزانو زيتون کائڻ چمڙيءَ کي دلڪش بنائڻ، وقت کان اڳ پوڙهي ٿيڻ ۽ گهنجن پوڻ کان بچائي ٿو ۽ ڦٽن وغيره ترت ڇٽائي ٿو.
https://www.facebook.com/groups/477240759390039/permalink/529178950862886/
0 comments:
Post a Comment